Artikel 16A
Gebruik van informatie door de spelers
- Een speler mag informatie bij het bieden of spelen gebruiken als:
- de informatie voortkomt uit het reglementaire bieden en spelen van het betreffende bord (met inbegrip van onreglementair bieden en spelen dat geaccepteerd werd) en niet beïnvloed is door ongeoorloofde informatie van een andere bron; of
- het geoorloofde informatie is uit een ingetrokken handeling (zie C); of
- het informatie is die in een artikel of regeling als geoorloofd is aangemerkt, of, indien niet anders bepaald, voortkomt uit reglementaire procedures die in deze spelregels of regelingen als geoorloofd zijn aangemerkt (maar zie verder B1); of
- het informatie is die de speler bezat voordat hij zijn hand uit het bord nam (artikel 7B) en de spelregels het gebruik van deze informatie niet verbieden.
- Spelers mogen ook rekening houden met de inschatting van hun eigen score, het gedrag van de tegenstanders en de toernooibepalingen.
Artikel 73C
C.
Speler ontvangt ongeoorloofde informatie van zijn partner
- Indien een speler beschikt over ongeoorloofde informatie van zijn partner, zoals bijvoorbeeld voortkomend uit een opmerking, vraag, uitleg, gebaar, gedraging, overmatige nadruk, stembuiging, haast of aarzeling van zijn partner, een onverwachte alert of het niet alerteren, moet hij zorgvuldig vermijden enig voordeel te trekken uit die ongeoorloofde informatie (zie artikel 16B1a).
- Aan een speler die C1 overtreedt, kan straf gegeven worden, maar als de tegenstanders benadeeld zijn, zie ook artikel 16B3.
Artikel 20F4
F4.
Uitleg van biedingen
- Als een speler zich tijdens het bieden realiseert dat zijn eigen uitleg foutief was of onvolledig, moet hij de wedstrijdleider ontbieden voor het einde van de uitlegperiode en de verkeerde uitleg verbeteren. Hij mag de wedstrijdleider vroeger ontbieden, maar hij hoeft dat niet. (Voor een verbetering tijdens de speelperiode, zie artikel 75B2.)
- Als de wedstrijdleider ontboden wordt, past hij artikel 21B of artikel 40B3 toe.
Artikel 21B1b
B1b. Bieding gebaseerd op onjuiste informatie van een tegenstander
De wedstrijdleider dient bij afwezigheid van bewijs van het tegendeel eerder uit te gaan van een foutieve uitleg dan van een foutieve bieding.
Artikel 20F1
F1. Uitleg van biedingen
Tijdens het bieden en vóór de afsluitende pas mag iedere speler, als het zijn beurt is om te bieden, verzoeken (Noot: Tenzij die speler volgens de spelregels verplicht is te passen.) om een volledige uitleg van het bieden van de tegenstanders. Hij heeft het recht geïnformeerd te worden over de werkelijk gedane biedingen, over relevante alternatieve biedingen die niet werden gedaan en over relevante gevolgtrekkingen uit de keuze van handelingen voor zover ze behoren tot de afspraken tussen de partners.
Behalve als de wedstrijdleider anders bepaalt, behoort de partner van de speler die de betreffende bieding heeft gedaan, het antwoord te geven. De partner van de speler die een vraag stelt, mag geen aanvullende vraag stellen tot het zijn beurt is om te bieden. Artikel 16 kan van toepassing zijn en het Bondsbestuur mag regels stellen voor schriftelijke uitleg.
Artikel 21B
B.
Bieding gebaseerd op onjuiste informatie van een tegenstander
-
- Een speler mag zonder sancties voor zijn partij een bieding wijzigen als de wedstrijdleider oordeelt dat de te vervangen bieding redelijkerwijs beïnvloed kan zijn door onjuiste informatie van een tegenstander. Voorwaarde is dat de biedperiode nog niet is afgelopen (zie artikel 17D) en de partner van de speler die zijn bieding wil wijzigen nog geen bieding deed na de te wijzigen bieding. Het niet meteen alerteren wanneer dit alerteren voorgeschreven wordt door het Bondsbestuur, wordt beschouwd als onjuiste informatie.
- De wedstrijdleider dient bij afwezigheid van bewijs van het tegendeel eerder uit te gaan van een foutieve uitleg dan van een foutieve bieding.
- Wanneer een speler het verkiest een bieding te veranderen vanwege onjuiste informatie (zie 1. hierboven), mag zijn LT op zijn beurt elke daarna gedane bieding wijzigen zonder een verdere rechtzetting, maar artikel 16C is van toepassing.
- Als het te laat is om een bieding te wijzigen en de wedstrijdleider oordeelt dat de overtredende partij voordeel gehaald kan hebben uit de onregelmatigheid, kent hij een arbitrale score toe.
De tekst in art.75C schijnt voor lezers wat problemen te geven.
Rob Stravers leest de tekst als volgt (de wijziging in de tekst is in blauw geschreven):
Foutieve bieding
Als de afspraak correct werd uitgelegd, en de fout dus ligt in de bieding en niet in de uitleg, is er geen inbreuk op de regels. Een speler die een biedfout maakt, mag dat tijdens het bieden en spelen op geen enkele wijze laten merken (en de wedstrijdleider mag ook niet meteen gevraagd worden). Speler mag zijn biedfout na afloop van het spel melden (al of niet aan de wedstrijdleider), maar is dat niet verplicht. Ongeacht eventueel nadeel blijft het resultaat staan (maar zie artikel 21B1b).